Κύκλωμα με διεθνής διασυνδέσεις στοίβαζε μετανάστες σε αποθήκες ψυχών στο Ηράκλειο. Πόσα τους έπαιρναν για να τους βγάλουν από τη χώρα
Οι 9 συλληφθέντες στις αποθήκες ψυχών της Χριστομιχάλη Ξυλούρη και των Καλλεσίων φαίνεται ότι ήταν οι κρίκοι μίας αλυσίδας που διακινεί μετανάστες από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη με σκοπό την έξοδο τους από τη χώρα και πιο συγκεκριμένα από τα νότια παράλια της Κρήτης, τα πλέον αφύλακτα και εκτεθειμένα.
Η χθεσινή επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου που ξεκίνησε από το διαμέρισμα στην οδό Χριστομιχάλη Ξυλούρη όπου εντοπίστηκαν οι 5 Σύριοι διακινητές και 19 μετανάστες – ανάμεσα τους και πολλά παιδιά – όπως αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το irakliolive.gr, έφερε λίγες ώρες αργότερα στο φως και τη δεύτερη αποθήκη ψυχών σε ένα σπίτι στα Καλλέσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι ανήκε σε έναν 45χρονο που ένα χρόνο πριν είχε απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές, όταν είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να διευκολύνει δύο Σύριους να διαφύγουν από τη χώρα με πλαστά χαρτιά με τα δικά του στοιχεία και του παιδιού του.
Στην αποθήκη των Καλλεσίων μάλιστα οι διακινητές δε δίστασαν να απειλούν τους μετανάστες με όπλο προκειμένου να τους κρατούν εκεί σιωπηλούς και ήσυχους, όπως έφερε στο φως η προανάκριση.
Και στις δύο περιπτώσεις, όπου η μία είναι συνέχεια της άλλης, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν συνολικά 78 κινητά τηλέφωνα καθώς και δύο αυτοκίνητα τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά των μεταναστών.
Πως λειτουργούσε το κύκλωμα
Το κύκλωμα ξεκινούσε από την πάνω Ελλάδα. Τους μετανάστες εντόπιζαν «άκρες» του κυκλώματος από την Αθήνα και άλλες περιοχές και τους έλεγαν ότι για να φύγουν από τη χώρα θα πρέπει να μετακινηθούν στην Κρήτη, λένε οι πληροφορίες.
Έτσι στην Αθήνα «έκλεινε η δουλειά», οι μετανάστες πλήρωναν από 2.500 μέχρι 3.100 ευρώ έκαστος για τη μεταφορά αυτή στην Ευρώπη και έφευγαν ανά δύο ή ανά τρεις με τα πλοία της γραμμής και προορισμό το Ηράκλειο, όπου τους περίμεναν οι «σύνδεσμοι» του κυκλώματος.
Από το λιμάνι με ένα ταξί και επικοινωνώντας με τα κινητά τηλέφωνα έκλειναν ραντεβού σε ένα σημείο κοντά στο διαμέρισμα, όπως προέκυψε προανακριτικά.
Γινόταν η συνάντηση, από το ταξί οι μετανάστες επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο των διακινητών και από εκεί κατευθείαν στο διαμέρισμα όπου και έμεναν μέχρι να βρεθεί τρόπος να βγουν από τη χώρα, όπως τους υποσχόταν.
Πως τους έβγαζαν από τη χώρα
Η μία περίπτωση εξόδου από τη χώρα ήταν το αεροδρόμιο Ηρακλείου ωστόσο αυτό είχε περιοριστεί σημαντικά λόγω των αυστηρών ελέγχων και των πολλών συλλήψεων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο πιο ασφαλής τρόπος για αυτούς ήταν τα νότια παράλια του νησιού.
Υπήρξε συνεννόηση και με καΐκια μπορούσαν κάθε φορά να φυγαδεύσουν ένα ή δύο άτομα, τους έβγαζαν με τα καΐκια στα διεθνή ύδατα και τους επιβίβαζαν σε διερχόμενα φορτηγά πλοία με τα οποία υπήρξε επαφή, αναφέρουν οι πληροφορίες. Εξάλλου στα νότια της Κρήτης δεν υπάρχει καμία επαρκής φύλαξη.
Η διαμονή στο Ηράκλειο
Στο μεταξύ οι συνθήκες διαβίωσης τους στις αποθήκες ψυχών του Ηρακλείου ήταν πραγματικά φρικαλέες. 57 άνθρωποι μοιρασμένοι σε δύο σπίτια έμεναν – κυριολεκτικά – ο ένας πάνω στον άλλο κάτω από άθλιες συνθήκες, έχοντας ακόμα και παιδιά μαζί τους.
Οι δουλέμποροι είχαν αναλάβει τη σίτιση και τη φρούρηση τους. Σήμερα πάντως και οι 9 θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα.
Στο μεταξύ οι μετανάστες και τα παιδιά τους έχουν μεταφερθεί σε χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου ενώ υπηρεσίες της πρόνοιας και του δήμου Ηρακλείου βοηθούν στη σίτιση και τη φροντίδα τους μέχρι να βρεθεί λύση.
Από την πλευρά του ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Μιχάλης Καραμαλάκης αφού ευχαρίστησε την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου και το προσωπικό της για την εξαιρετική δουλειά που έκανε επεσήμανε τις προσπάθειες του σώματος να πατάξει τέτοιου είδους φαινόμενα.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Συνελήφθησαν χθες (01.04.2014) το πρωί, στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Ηρακλείου, πέντε αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας ηλικίας από 28 έως 39 ετών. Επιπλέον, το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνελήφθησαν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλεσών του Δήμου Μαλεβυζίου άλλοι τρεις αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας ηλικίας 29, 31 και 35 ετών και ένας 45χρονος ημεδαπός.
Σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία, για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα μη νόμιμων μεταναστών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης, σχετικά με την παράνομη είσοδο, παραμονή και διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε, χθες (01.04.2014) το πρωί, έρευνα σε κατοικία στο Ηράκλειο.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι, οι πέντε συλληφθέντες (διακινητές) αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας κρατούσαν παράνομα, στην συγκεκριμένη οικία δεκαεννέα (19) μη νόμιμους αλλοδαπούς υπηκόους Συρίας, ηλικίας από 19 έως 45 ετών, μεταξύ των οποίων και δέκα (10) ανήλικα παιδιά.
Επιπλέον, στην συγκεκριμένη οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων πενήντα (1.550) ευρώ και πενήντα ένα (51) κινητά τηλέφωνα, ενώ κατασχέθηκε και όχημα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνση στη διακίνηση των μη νόμιμων μεταναστών.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε έρευνα σε οικία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλεσών του Δήμου Μαλεβυζίου, όπου κατά την διάρκεια αυτής, διαπιστώθηκε ότι οι τρείς αλλοδαποί και ο 45χρονος ημεδαπός (διακινητές), κρατούσαν παράνομα, εικοσιοκτώ (28) μη νόμιμους μετανάστες υπηκόους Συρίας, ηλικίας από 18 έως 42 ετών ανάμεσα στους οποίους και ένα (1) ανήλικο παιδί.
Σε έρευνα που έγινε στην εν λόγω οικία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα (1) περίστροφο με πέντε πλήρη φυσίγγια και επτά (27) κινητά τηλέφωνα, ενώ κατασχέθηκε ακόμη ένα όχημα που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, ως μέσο μεταφοράς και διευκόλυνσης στη διακίνηση των μη νόμιμων μεταναστών.
Όπως προέκυψε από την διενεργηθείσα προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, τα μέλη της οργάνωσης διευκόλυναν την είσοδο μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα και τους μετέφεραν σε διάφορα διαμερίσματα, τα οποία ενοικίαζαν προσωρινά, ενώ στη συνέχεια τους προωθούσαν σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναντι του χρηματικού ποσού των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ το άτομο.
Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.
Αυτό το καθίκι ο ταβερνιάρης ΜΗΝΑΔΑΚΗΣ που τους στοίβαζε στα κολόσπιτα του σαν ζώα, δεν έχει ευθύνη;
Κοίταξε κάποιος εισαγγελέας το πόθεν αίσχος του; Oι διακινητές ψυχών χωρίς την αγαστή συνεργασία ντόπιων δεν .. ευδοκιμεί.
1 σχόλιο:
Τον τύπο που αναφέρετε από όπου και να τον πιάσεις βρωμάει.
Δημοσίευση σχολίου