Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Γιαβάς-γιαβάς....καζάν-καζάν στην Κύπρο.


Πλώρη για την περιοχή του Ακρωτηρίου του Απ. Αντρέα έβαλε από τις 7.00 το πρωί το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές σημείο του στόχου "Karpaz-1". Αναμένεται ότι εντός των αμέσως επόμενων ωρών η Τουρκία θα εκδώσει παράνομη Navtex για το σημείο της γεώτρησης.
 Το Yavuz θα φτάσει στην περιοχή της Καρπασίας το μεσημέρι της Κυριακής.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανάφλεξης στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και το Ισραήλ και η Αίγυπτος παρακολουθούν κάθε κίνηση των Τούρκων.
Σημειώνεται ότι η Λευκωσία ανέμενε τη συγκεκριμένη πορεία του γεωτρύπανου και προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, με NAVTEX που εξεδόθη χθες, δέσμευσε για ασκήσεις σε διαδοχικά διαστήματα από την 1η έως και την 10η Ιουλίου μια θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στη Λευκωσία υπολογίζουν ότι σε αυτή την περιοχή θα καταπλεύσει το «Γιαβούζ» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.
Συγκεκριμένα, ανώνυμοι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται να αναφέρουν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι το «Γιαβούζ» θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σε ΑΟΖ την οποία διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνείας για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.
Στο οικόπεδο 3 βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά», στον οποίο τον Φεβρουάριο του 2018 η ιταλική ΕΝΙ επρόκειτο να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς το τουρκικό ναυτικό απέκλεισε την περιοχή, μη επιτρέποντας στο πλωτό γεωτρύπανο «SAIPEM 12000» να προσεγγίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...