Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Τα «κουμπιά» της... Αλέξαινας.


Η απλή εξίσωση με δύο αγνώστους που «βγάζει» τον αριθμό των εδρών κάθε κόμματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλώνει το όριο της αυτοδυναμίας. Και αντιστρόφως. Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου θα είναι οι τελευταίες με το ισχύον εκλογικό σύστημα, καθώς στις επόμενες θα ισχύσει η απλή αναλογική.
Θεωρητικά τουλάχιστον, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι εάν Η ΝΔ βγει από αυτές τις κάλπες αυτοδύναμη, θα επιδιώξει να επαναφέρει σύστημα ενισχυμένης αναλογικής (το ισχύον ή άλλο).

Πλην όμως, για να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, αλλιώς, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες.

Η απλή εξίσωση που «βγάζει» τις έδρες

Για τις εκλογές που έρχονται, ένα από τα ερωτήματα που θέτουν καθημερινά πολιτικοί και δημοσκόποι είναι εάν το αποτέλεσμα θα «δώσει» αυτοδύναμη κυβέρνηση ή εάν θα χρειασθεί παρτενέρ.
Αφήνοντας (εν προκειμένω) στην άκρη τις πολιτικές παραμέτρους, αξίζει να θυμηθούμε … την αριθμητική για να βρούμε τα «κλειδιά της αυτοδυναμίας».
Κι αυτά είναι δύο:
* Το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα
* Το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής αφού δεν θα έχουν περάσει το κατώφλι του 3%.
Όπως προκύπτει από την παρακάτω απλή εξίσωση με δύο αγνώστους, όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα των «εκτός» τόσο μειώνεται το όριο της αυτοδυναμίας.
Και αντιστρόφως.
Η εξίσωση «βγάζει» τον αριθμό βουλευτών που εκλέγει το κάθε κόμμα βάσει του ποσοστού του και των εκτός Βουλής κομμάτων, απλώς στο πρώτο κόμμα προστίθεται και το μπόνους των 50 εδρών.
Δεν έχει «αριθμητική» σημασία, δηλαδή, πόσα κόμματα μπουν στη Βουλή.
Η μαθηματική πράξη έχει ως εξής:
* 250 επί ποσοστό πρώτου κόμματος δια (100 μείον άθροισμα εκτός Βουλής κομμάτων) = αριθμός εδρών.
Παραδείγματα:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 έβγαλε ποσοστό 35,4%. Τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής είχαν άθροισμα ποσοστών 6,4%.
Άρα: 250 επί 35,4 δια (100 – 6,4) = 94,5, δηλαδή 95 (σ.σ. στρογγυλοποιείται προς τα πάνω).
Στις 95 έδρες προστέθηκε το μπόνους των 50 εδρών και προέκυψε η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην άρτι διαλυθείσα Βουλή: 145.
2. Η ΝΔ τον Ιούνιο του 2012 έβγαλε ποσοστό 29,66 % ενώ το άθροισμα των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν 5,98%.
Αρα: 250 x 29,66:(100-5,98) = 79 έδρες.
Συν το μπόνους των 50 εδρών, 129.
Εάν στις 26 Μαΐου είχαμε εθνικές εκλογές και όχι ευρωπαϊκές, η ΝΔ θα έβγαζε αυτοδύναμη κυβέρνηση 155 βουλευτών: Παρότι έπιασε ποσοστό 33,1%, τα κόμματα που δεν πέρασαν τον πήχη του 3% συγκέντρωσαν, όλα μαζί, το τεράστιο ποσοστό του 21%!
Αρα, 250 επί 33,1 δια (100 μείον 21) = 104,7, δηλαδή 105.
Συν το μπόνους των 50 εδρών, 155.

Πόσοι θα είναι οι «εκτός»;

Για τις 7 Ιουλίου η (αριθμητική) προσοχή έχει πέσει στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και στο ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς εκτιμάται ότι εάν δεν κόψουν το νήμα του 3% θα μείνουν εκτός Βουλής με υψηλά ποσοστά – όπως το ΜΕΡΑ25 που έμεινε εκτός Ευρωβουλής με 2,9%.
Μένει να φανεί πόσα κόμματα θα υποβάλλουν αίτημα καθόδου στις εκλογές για να υπάρξει κάποια προσέγγιση του αθροιστικού ποσοστού τους ως εξωκοινοβουλευτικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...