Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Στραβός γιαλός ...στραβά αρμενίζουμε.


Δέκα μέρες  πριν από τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας από την Δραπετσώνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάνε την ψήφο μας συμφωνώντας πως η κάλπη της 7ης Ιουλίου και θα γεμίσει από την αρχή αν και στις ευρωεκλογές ο λαός μίλησε, αποδοκιμάζοντας  την κυβέρνηση, και δίνοντας  στη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο προβάδισμα 9,5 εβδομάδων.
Όμως στην πραγματικότητα κανείς απ’ όσους ψήφισαν ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα Μητσοτάκη. Η βαθύτερη επιθυμία τους είναι να τιμωρήσουν τον Τσίπρα, όπως τιμώρησαν τον Σαμαρά φέρνοντας τον....Τσίπρα..
Ο σκληρός πυρήνας τους είναι οι παραδοσιακοί δεξιοί. Ψηφίζουν πρώτα παράταξη και μετά, από θέση εξουσίας, κανονίζουν τα του οίκου τους. Η αριστερά αυτό ποτέ δεν το είχε, καθώς, αντίθετα με τις διακηρύξεις της, κάθε αριστερός εχει στο μυαλό του κι από ένα δικό του κόμμα.
  Ένα εκλογικό κομμάτι είναι οι ακροκεντρώοι και σοσιαλφιλελεύθεροι, που κατά καιρούς πειραματίζονται με Ποτάμια, Δράσεις και άλλα τέτοια οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία επιβιώνουν μόνο ως ξενιστές. Παλαιότερα είχαν τροφοδοτήσει το σημιτικό ΠΑΣΟΚ με το know how των νεοφιλελέυθερων πρακτικών. Στις τάξεις τους κατοικοεδρεύουν και πολλοί πρώην αριστεροί, που έχτισαν καριέρες δίπλα σε μεγάλους προστάτες.
 Μερικοί έχουν ψηφίσει και ΣΥΡΙΖΑ και η λειτουργική τους ανάγκη τους κρατούσε για καιρό έξω από το μαντρί. Η επιτυχίες, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ σε πεδία εκτός του άμεσου ενδιαφέροντός τους και οι αναφορές σε λαϊκες τάξεις ήταν αρκετές για να τους φοβίσουν και να τους κάνει να δώσουν λευκή επιταγή στο μητσοτακικό σύστημα. Τιμωρούν τον Τσίπρα, γιατί τους στέρησε τις σίγουρες δουλειές, στις οποίες είχαν μάθει με τον περιώνυμο εκσυγχρονισμό του Σημίτη και την απορρύθμιση των πρώτων μνημονίων.
 Το τρίτο κομμάτι είναι οι ακροδεξιοί. Μαντρωμένοι για δεκαετίες, με περιστασιακές μετακινήσεις στο ΠΑΣΟΚ ή κόμματα της κατηγορίας ψεκασμού και κριτήριό τους τοπικά και ιδιοτελή μικροσυμφέροντα, με τη χρεοκοπία φούσκωσαν τη Χρυσή Αυγή. Ως κατά βάση νοικοκυραίοι ενοχλήθηκαν με τα πολύ ναζιστικά, που λέει κι ο Βελόπουλος, και επιστρέφουν στη ΝΔ λόγω των λάιτ ακροδεξιών Άδωνι και Βορίδη. Τιμωρούν τον Τσίπρα, γιατί τον θεωρούν κομμουνιστή και προδότη.
Συνεκτικό στοιχείο αυτού του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου των δύο εκατομμυρίων περίπου ψηφοφόρων είναι το μιντιακό σύστημα, με πιο ευρηματική του στιγμή τις διακοπές Τσίπρα στο κότερο. Ο «προδότης κομμουνιστής» των τελευταίων είναι ταυτόχρονα «ο βολεμένος σκαφάτος των πρώτων», που κάνει κατάληψη σε κάτι που ανήκει μόνο στους δεύτερους.
Δέκα μέρα πριν από τις εθνικές εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας από την Δραπετσώνα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάνε την ψήφο μας συμφωνώντας πως η κάλπη της 7ηςΙουλίου θα γεμίσει από την αρχή αν και στις ευρωεκλογές ο λαός μίλησε, αποδοκίμασε την κυβέρνηση και έδωσε στη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο προβάδισμα 9,5 εβδομάδων.
Όμως φαίνεται πως και οι δύο φοβούνται την αποχή, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως θα βρει τις 500.000 ψήφους που είναι η διαφορά, θα κερδίσει τις εκλογές – «έστω και με μία ψήφο» – και θα σχηματίσει όπως είπε κυβέρνηση. Δηλαδή να συνεργαστεί με το Κινάλ ή ίσως με ένα άλλο κόμμα που θα μπει στην Βουλή και θα πάρει τις έδρες που θα λείπουν  που όπως φαίνεται δεν μπορεί να είναι άλλο από το κόμμα του …Βαρουφάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίμονα λέει πως δεν είναι δεδομένη η νίκη του και τις τελευταίες μέρες αν και έχει πει πολλές φορές ότι θα συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις (βλέπε ΚΙΝΑΛ)  ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία έκανε σαφές ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα πάμε σε νέες εκλογές τον Αυγουστο που θα γίνουν με απλή αναλογική.
Σε μια τέτοια περίπτωση δεν σχηματίζεται κυβέρνηση με χωρίς την συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν σε ένα σχήμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «σωτηρίας» ή οικουμενική.
Το σενάριο αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο για τις επόμενες εκλογές ακόμα κι αν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση ξεπεράσει το πρόβλημα της εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας που θα μπορεί να εκλεγεί με 151 ψήφους χάρη στην συνταγματική αναθεώρηση που έφερε όπως και την απλή αναλογική-ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές οι επόμενες της 7ης Ιουλίου που ο Μητσοτάκης απειλεί να γίνουν τον Αύγουστο για να εκβιάσει αυτοδυναμία κάποτε θα γίνουν με απλή αναλογική, αν η ΝΔ και το Κινάλ δεν βρουν 200 ψήφους στη Βουλή για να αλλάξουν τον νόμο που είναι το πιθανότερο.
Εδώ τα φώτα πέφτουν στην ηγεσία του Κινάλ που πρόσφατα διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα πως «εσείς φεύγετε και μείς ερχόμαστε». Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά θα είναι ο ρυθμιστής αν το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, αλλά έχει ήδη και μια πρόσκληση από τον Μητσοτάκη για συγκυβέρνηση ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον μπλοφάρει. Θα συνεργαστεί λέει με άλλες δυνάμεις  εννοώντας μόνο το Κινάλ κι έχοντας αποκλείσει συνεργασία με τον Βαρουφάκη ή τον Βελόπουλο  αν μπουν στην Βουλή, αλλά θα πάει σε εκλογές αν δεν έχει αυτοδυναμία.
Θέλει να συνεργαστεί με το Κινάλ αλλά θα ρισκάρει εκλογές με απλή αναλογική, οπότε αναπόφευκτα θα συνεργαστεί αλλά με τους όρους του Κινάλ: συνταγματική αναθεώρηση, πρόεδρος από την δημοκρατική παράταξη δηλαδή το Κινάλ, και απλή αναλογική.
Το Κινάλ φαίνεται να επιδιώκει την κατάργηση της απλής αναλογικής που το ευνοεί με ένα μαζοχιστικό τρόπο. Επιπλέον φροντίζει να μειώσει τα ποσοστά του στέλνοντας έμμεσα ψήφους στη Νέα Δημοκρατία μέσω των δεκάδων στελεχών του που είναι στα ψηφοδέλτια  του Κούλη, κι αδυνατώντας να αποσπάσει άλλους από τον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου επιδιώκει την στρατηγική ήττα περισσότερο και από την αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας.
Η αυτοδυναμία της ΝΔ περνά μέσα από την αποτυχία του Κινάλ να πάρει ένα διψήφιο ποσοστό ,και το ναυάγιο των Βαρουφακη,Βελόπουλου. Ενα μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 30% μάλλον θα θέσει τον ρυθμιστικό ρόλο του «τρίτου κόμματος» σε κίνδυνο και θα το θέσει μπροστά σε ταυτοτικά και υπαρξιακά διλήμματα.
Η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι η αρχή εξελίξεων που άρχισαν με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, κλόνισαν τα δύο μεγάλα κόμματα κι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με 35%. Η Νέα Δημοκρατία επανέκαμψε, αλλά το ΠΑΣΟΚ ποτέ.
Αθροίζοντας τα ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ και Κινάλ στις ευρωεκλογές βλέπουμε πως ένα μεγάλο κομμάτι της δημοκρατικής παράταξης λείπει από το πολιτικό σύστημα. Από αυτή την πλευρά στο μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ ή μια Προοδευτική Συμμαχία που θα πάρει σάρκα και οστά θα σχηματίσει κάποτε, όπως φαίνεται, κυβέρνηση συμμαχική όπως απαιτεί η απλή αναλογική. Και μένει να μάθουμε στις εκλογές και κυρίως μετά από αυτές-με ποιους.
Κατά τα άλλα το παιχνίδι δεν είναι αναστρέψιμο χάρη στο μπόνους των 50 εδρών κι ας κλαίγεται ο Μητσοτάκης μήπως δεν θάχει αυτοδυναμία κι αναγκαστεί να εξαρτάται από την Φώφη. Μερικοί υπουργοί έχουν πάρει την θέση τους στην αντιπολίτευση και το ερώτημα είναι πόσο θα μείνει στην κυβέρνηση ο Μητσοτάκης δηλαδή, πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος Δημοκρατίας και πόσο ισχυρός θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δίκαιο, αλλά γίνεται πράξη. Ο μόνος χαμένος είναι ο περιπλανώμενος πολιτικά ανώνυμος δημοκράτης που δεν θέλει τον Μητσοτάκη, αλλά δεν τον εκφράζει ούτε ο Τσίπρας, ούτε η Φώφη με το μικρό κόμμα της που νομίζει πως είναι «παράταξη».


«Μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας έστειλε, από τον Έβρο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν η Τουρκία συνεχίσει έτσι, η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις».
Αυτός είναι ο επελαύνων ως νέος πρωθυπουργός .Φτύστε τον. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...