Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

A..ρε… Ελλαδιστάν .Τα πάντα ξεπλένεις.



Με την ευλογία του Εφραιμ ενισχύετε η «φιλία» Καραμανλη –Τσίπρα.
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλοι οι κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μεταξύ αυτών ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η οποία κλείνει οριστικά μετά από ακροαματική διαδικασία δύο ετών.
Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε εισηγηθεί την αθώωση και των 14 κατηγορουμένων, και αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες έκτασης αυτής ανήκουν στο δημόσιο, θεωρώντας πως οι ανταλλαγές του δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δε συνιστούν "σκάνδαλο".
Όπως έκριναν οι δικαστές, υιοθετώντας την εισήγηση της εισαγγελέως, από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του δημοσίου.
Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασής τους οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν «λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων».
Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.
Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.
Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, υπήρξε και πιστοποιήθηκε ως σκάνδαλο, με την απόφαση 197/2015 από το τριμελές Εφετείο Κομοτηνής (σύνθεση πρόεδρος Χρήστος Τζανέρικος και μέλη Μυρσίνη Παπαχίου και Μιχάλη Κακαμανούδη). Σε αυτή την απόφαση καταγράφεται αμετάκλητα πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες περιοχές ανήκουν στο Δημόσιο.
Ποιοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί, ποιοί το διέπραξαν; Σύμφωνα με την Εισαγγελία τρεις Υπουργοί της ΝΔ, ο (πρόσφατα αποθανών) Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Πέτρος Δούκας. Τα αδικήματά τους όμως παραγράφηκαν, από το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής το 2009. Έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη τα μη πολιτικά πρόσωπα μόνο.
Τι είχαν κάνει οι υπουργοί της ΝΔ; Ενώ είχε εκδικαστεί αγωγή της Μονής Βατοπεδίου εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου με την οποία διεκδικούσε τη λίμνη και ενώ αυτή η απόφαση είχε βγει υπέρ του Δημοσίου, η πρόεδρος του δικαστηρίου (μειοψήφισε υπέρ της Μονής) καθυστερούσε να την καθαρογράψει. Στο μεσοδιάστημα ο Δούκας, ως υπουργός Οικονομικών και ενώ αναμενόταν δικαστική απόφαση, έκανε παραδοχή πως η λίμνη ανήκε στη Μονή. Οι δύο άλλοι υπουργοί με τη σειρά τους, προχώρησαν στην ανταλλαγή της έκτασης της λίμνης που παρανόμως παραχώρησαν στη Μονή Βατοπεδίου, με οικόπεδα φιλέτα σε όλη τη χώρα.
Φυσικά στο σκάνδαλο υπήρξε εμπλοκή του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος δανειοδότησε τη Μονή για να αγοράσει μετοχές των εταιρειών συμφερόντων του και να εμφανίσει το «θαύμα της εύρωστης MIG». Η έρευνα τότε για τις ύποπτες οικονομικές συναλλαγές της Μονής, έγινε από την Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη και τον πραγματογνώμονα της ΤτΕ Κωνσταντίνο Γεωργάρα, που, ώ του θαύματος (άλλο θαύμα αυτό), μερικά χρόνια μετά επιχείρησαν να αθωώσουν το Βγενόπουλο για το σκάνδαλο της Λαϊκής Τράπεζας.
Η αθώωση λοιπόν του Εφραίμ, στηρίζεται στην παραδοχή πως δεν είχε δόλο αλλά βαθιά πίστη πως η λίμνη ανήκε στο Μοναστήρι. Είναι αθώωση του Εφραίμ και τίποτα άλλο, για λόγους που κάποιος μπορεί να σκεφτεί ή να παραθέσει. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου υπήρξε, ως ένα από τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά σκάνδαλα. Και έχει καταγραφεί ως σκάνδαλο και νομικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...