Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Η Γερμανία χρωστά στο… ΝΑΤΟ τόσα, όσα υποτίθεται ότι είναι το χρέος μας.



Ο Τραμπ  παρέδωσε το λογαριασμό στη Μερκελ των όσων χρωστά στο ΝΑΤΟ κατά την  διάρκεια των ιδιωτικών συνομιλιών τους όπως ανέφεραν οι Κυριακάτικοι Τάιμς επικαλούμενοι πηγές στη γερμανική κυβέρνηση. «Πίσω από τέτοιες απαιτήσεις κρύβεται η προσπάθεια να προκαλέσεις την άλλην πλευρά, αλλά η καγκελάριος το αντιμετώπισε ψύχραιμα και δεν πέφτει στην παγίδα τέτοιων προκλήσεων», είπε Γερμανός υπουργός.
Στις συνομιλίες αυτές ο Τραμπ επιβεβαίωσε την αμερικανική δέσμευση στο ΝΑΤΟ, αλλά κατήγγειλε τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες αρκετών συμμάχων. «Πολλά κράτη χρωστούν ακόμη πολλά χρήματα από προηγούμενα χρόνια», είπε ο Τραμπ. Επαίνεσε όμως τους Γερμανούς που δεσμεύτηκαν μεσοπρόθεσμα να εκπληρώσουν τον όρο που συμφωνήθηκε στο ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες των κρατών μελών να φθάνουν το 2% του ΑΕΠ τους.
Ο Τραμπ υπολόγισε και τόκους
Αλλά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Μέρκελ ο Τραμπ πήγε ένα βήμα παραπέρα. Υπολόγισε πόσο υπολείπεται η Γερμανία σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να είχε διαθέσει απ’ το 2002 σε αμυντικές δαπάνες και πρόσθεσε και τόκους. Οι Αμερικανοί δικαιολόγησαν την κίνηση αυτή λέγοντας ότι ο προκάτοχος της Μέρκελ, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε υποσχεθεί το 2002 υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες.
Ο λογαριασμός των περίπου 350 δισ ευρώ που αξιώνει ο Τραμπ υπερβαίνουν σαφώς τα ετήσια φορολογικά έσοδα του γερμανικού κράτους. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι τα φετινά έσοδα απ’ τους φόρους θα φθάσουν τα 329 δισ ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει το 11,5%, δηλαδή κάπου 38 δισ ευρώ.
Την επομένη της επίσκεψης της Μέρκελ στην Ουάσιγκτον ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter ότι η Γερμανία χρωστά «τεράστια ποσά» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σε δήλωσή της πως «δεν υπάρχει λογαριασμός χρέους στο ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε πως είναι λάθος να συνδέεται ο στόχος της Συμμαχίας ότι οι αμυντικές δαπάνες των χωρών-μελών να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους έως το 2024, μόνο με το ΝΑΤΟ.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το βρηκες ρε θηριο, διαβασε και Δημήτρη Κιτσίκη, δεν τον ειχα ακουσει ξανα, ηταν συμβουλος του Οζαλ.
Αναφερει καταστασεις που εχουν ιδιαιτερο ενδιαφερον.
http://www.makeleio.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/to-noy-ma%CF%83-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...