Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Η Ελλάδα της ….ημιπαρανομίας.





Τη στιγμή που μαραζώνει η ύπαιθρος λόγω της γενικότερης κρίσης και με τα φορολογικά χτυπήματα να μην έχουν τέλος στην ήδη μειωμένη αγροτική παραγωγή, το χωριό αυτό ενδοχώρας της Κρήτης, που αριθμεί 250 μόνιμους κατοίκους καταφέρνει να παίρνει βαθιές ανάσες … ζωής, τις βροχερές νύχτες οπότε σέρνονται οι χοχλιοί, οι οποίοι αποδεικνύονται «χρυσάφι» στις τσέπες περισσότερων από 20 οικογενειών.
Μάλιστα, οι συνολικές ποσότητες μόνο από τον Πατσίδερο μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα 800 κιλά χοχλιών, με το …μυστικό αυτό, τελικά να διαδίδεται και στις γύρω περιοχές, με ντόπιους και ξένους να σπεύδουν στο ….κοχλιδοχώρι, όπως το αποκαλούν.
Οι προβολείς ανάβουν για τη συλλογή χοχλιών, με τη νύχτα να γίνεται μέρα στον Πατσίδερο, όπου κάθε μέρα που ξημερώνει … βρέχει ευρώ.
Και όμως, τα νυχτοπερπατήματα για τους …χοχλιούς δίνουν ζωή στο χωριό. Περισσότερες από 20 οικογένειες συλλέγουν χοχλιούς, με τις συνολικές ποσότητες που αγγίζουν τα 800 κιλά! Μετά από βροχή, τα δρομολόγια σε χωράφια και σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν σε αφθονία χοχλιοί, ξεκινά και όσο …αντέξουν λένε με νόημα, με αρκετούς να συλλέγουν αγκαλιές με χοχλιούς μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.
Οι κάτοικοι έχουν ανακαλύψει σημεία όπου οι χοχλιοί υπάρχουν σε αφθονία.
Χοχλιοί που πωλούνται… χρυσάφι! 
Η επόμενη μέρα τους χαμογελά. Έχοντας συλλέξει ακόμα και 60 κιλά χοχλιούς, κάνουν τον λογαριασμό, με αρκετές οικογένειες να εξασφαλίζουν καθημερινά έως και 80 ευρώ.
1 ευρώ και 60 λεπτά λαμβάνουν οι κάτοικοι για κάθε κιλό χοχλιών, τη στιγμή μάλιστα που στην αγορά τους βρίσκεις προς 4 ευρώ το κιλό και πριν καταλήξουν στο τηγάνι για τους καλοφαγάδες.
Καθαρά έσοδα, χωρίς έξοδα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μόνο προβολείς και καλή παρέα.
Και όπως φαίνεται, οι χοχλιοί ξεπέρασαν τα έσοδα ακόμη και από το χρυσό προϊόν της Κρήτης, το ελαιόλαδο.

Κάποιος πρέπει να τους πει ότι μόνο έξη μήνες τον χρόνο μπορούν να κάνουν αυτή την δουλειά , διότι μπορεί να βρεθούν με …χειροπέδες .
Η απαγόρευση ισχύει από 1η Ιουλίου έως 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Εάν δεν το ξέρουν ας διαβάσουν τον νόμο παρακάτω.
  Π.Δ. 67-1981 (ΦΕΚ 43 Α 1981)  για την απαγόρευση συλλογής σαλιγκαριών




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε παραδεχομαι, δεν χαριζεσαι σε κανεναν! Τα ιδια εχουν ξεκινησει με τα πευκα, μιλαμε για επιδοτουμενη καταστροφη! Καθε ενας που φερει αδεια συλλογης ρετσινιου εχει στην κατοχη του 8.000 πευκα!
Σχιζουν τα δεντρα με τομες 10x35 εκατοστα στο χαμηλοτερο σημειο και οταν αυτο στραγγισει κανουν νεα τομη πιο πανω.
Το αποτελεσμα ειναι το πευκο μετα απο καποιους μηνες να ξεραινεται και να υλοτομειται.
Αυτοι πουλανε το ρετσινι 0,14 ευρω το κιλο (πρωτα τους το αγοραζαν 0,18)
Ενα δεντρο βγαζει περιπου 300 γραμμαρια ρετσινι την ημερα επι 8,000 δεντρα, περιπου 2500 τοννοι ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!
Το οποιο ρετσινι εν συνεχεια μετατρεπεται σε νεφτι και τα υπολειμματα του μετατρεπονται σε προσθετα μελανιων στις εκτυπωτικες μηχανες.
Παιρνουν Ευρωπαικη επιδοτηση επειδη και καλα καθαριζουν τα πευκοδεντρα απο θαμνους, επειδη ανοιγουν μονοπατια προσβασης για να πηγαινουν πιο ευκολα στα δεντρα και οτι και καλα επιτηρουν και προστατευουν το δασος απο κινδυνο πυρκαιας.
Ποσο ειναι η επιδοτηση; 0,40 ευρω το κιλο!
Καταλαβαινεις τι εχει να γινει με την οικονομικη λορδα που εχει πεσει στη χωρα, δεν θα μεινει τιποτα ορθιο!
Το κιλο το ανοθευτο ρετσινι στην αγορα εχει 5 ευρω αυτη τη στιγμη.

Ανώνυμος είπε...

Σου ζαλιζω τα @@ αλλα να ξεσπαω γραφοντας τις σκεψεις μου.
Να δεις ποσο θα παει το ελαιολαδο! Εβλεπα χθες ενα βιντεο 3 1/2 ωρες απο ενα σεμιναριο στην Κρητη για τους ελαιωνες.
Πηραν χαμπαρι οτι πρεπει να αναβαθμισουν την ποιοτητα του ελαιολαδου και να σταματησουν την απλη παραγωγη του φθηνου παρθενου ελαιολαδου που κοστιζει 2 ευρω το λιτρο.
Εμαθαν οτι στο εξωτερικο μπορουν να πουλανε 15 ευρω το λιτρο παραγοντας βιολογικο εξτρα παρθενο ιατρικο λαδι και αμεσως γυαλισαν τα ματια ολων!
ΣΤΗΝ ΚΟΝΟΜΑ ΦΙΛΕ ΒΑΡΑΝΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΟΧΕΣ! ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΗ ΑΦΕΛΕΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...