Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Οι αγορές πλέον ρε ηλίθιοι καθορίζουν τους πολέμους ,και λένε …ΟΧΙ.



Εάν κοπεί το …Survivor! και τα τούρκικα σήριαλ τότε να φοβόμαστε. Για της εισαγωγές από την Τουρκία δεν λέμε, γιατί θα… πεινάσουμε.

Φόβους για ένα  «ατύχημα» στην περιοχή του Αιγαίου καθώς η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Άγκυρας προκαλεί πολλά ερωτηματικά βλέπουν οι Βρετανοί ενόψει και του τουρκικού δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου.
Ο Guardian υπογραμμίζει την αδυναμία ΕΕ και ΝΑΤΟ να διαχειριστούν μια κρίση εάν συμβεί και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντήσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.
Τονίζει δε την απουσία ενός λειτουργικού μηχανισμού ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, που λειτουργεί συνήθως πυροσβεστικά σε τέτοιες καταστάσεις.
«Εμφανίζονται εκ νέου φόβοι για έξαρση της έντασης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι μπορεί να κάνει δημοψήφισμα και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και την δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, που είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση». «Η εχθρότητα αυξάνεται και στις δύο πλευρές με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη να εκφράζει πρόσφατα φόβους ότι η Τουρκία θα προκαλέσει “θερμό επεισόδιο” καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα...
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας εμποδίζονται εδώ και καιρό απ’ την Κύπρο και οι συνομιλίες για την επανένωση της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας είναι σε κρίσιμο σημείο, αλλά έχουν κολλήσει κι είναι απίθανο να προχωρήσουν πριν το δημοψήφισμα». Διπλωμάτες και ειδικοί σε θέματα άμυνας εκφράζουν φόβους για ένα ατύχημα σε μια περίοδο που έμπειροι αξιωματικοί και πιλότοι τέθηκαν στο περιθώριο στις εκκαθαρίσεις που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Στην πίεση συμβάλλει κι η κλυδωνιζόμενη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με στόχο την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς τη Γηραιά ήπειρο.
"Η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί τόσο για ένα επεισόδιο εκ προθέσεως αλλά για ένα ατύχημα, που θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο", δήλωσε στον Guardian ο δρ Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολη την αποκλιμάκωση μιας τέτοιας κατάστασης"».
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί τις ψήφους των εθνικιστών αμφισβήτησε την εγκυρότητα της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί το τράβηξε ακόμη παραπέρα «ισχυριζόμενος ότι αρκετά ελληνικά νησιά είναι υπό κατοχή και αντέδρασε οργισμένα όταν ο Καμμένος επισκέφθηκε τις Οινούσσες».
Και το άρθρο καταλήγει: «Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μια περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας απ’ την Ευρώπη θα προκαλέσει καταστροφή σε περίπτωση κρίσης. Η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι “αγαπά τους Έλληνες” σε τελετή για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας δεν συνεισέφερε και πολλά στον κατευνασμό των φόβων ότι μέσα στη σύγχυση και το χάος που ταλανίζουν την κυβέρνησή του η Αθήνα θα μπορούσε να εξαρτηθεί απ’ την παρέμβαση της Ουάσιγκτον.
“Η Ελλάδα εξέφρασε τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ”, είπε ο κ. Ντόκος. “Αλλά όταν δεν υπάρχει ένας πλήρως λειτουργικός μηχανισμός εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον που συνήθως είναι ο πυροσβέστης σε τέτοιες καταστάσεις, όταν η επιρροή του ΝΑΤΟ είναι περιορισμένη και της ΕΕ ακόμη λιγότερη, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση αν συμβεί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...